Розпушувач - речовина, що використовується для надання будь-якого харчового продукту рихлості і пишності. В основному використовується для розпушення тіста.
Харчовий розпушувач для тіста - добавка, призначена для додання тесту пишності. Для тесту з розпушувачем характерна структура з рівномірно розподіленими по ньому бульбашками повітря. За рахунок цих бульбашок випічка з розпушувачем і набуває такі пишні властивості. Як правило, процес розпушення тесту, появи в ньому повітряних бульбашок, відбувається за рахунок виділення газу в процесі бродіння або хімічної реакції. Тип реакції залежить від виду розпушувача для тіста. Як правило, при згадці розпушувача тесту в рецепті кондитерського виробу мається на увазі пекарський порошок - це саме хімічних розпушувач тесту, що продається в пакетиках в магазинах.
Склад пакетованих хімічних розпушувачів тесту для кулінарії або пекарських порошків, що продаються в магазинах: Зазвичай до складу пакетованих харчових розпушувачів тесту або пекарських порошків входить харчова сода, який-небудь стабілізатор, регулятор кислотності, крохмаль або пшеничне борошно. Іноді до складу розпушувача тесту виробник додає барвник і ароматизатор, наприклад, шафран для додання тесту красивого золотистого кольору і смаку. Але якщо ви готуєте кондитерський виріб за певним рецептом, то краще купувати розпушувач для тіста або пекарський порошок без ароматизатора, щоб зберегти початковий задум кулінарного блюда.
Магазинний розпушувачів тесту або пекарський порошок досить просто використовувати - можна просто в потрібній пропорції додати його в тісто в момент замісу - але уважно читайте інструкцію по застосуванню на упаковці, так як склад і способи застосування розпушувачів для тесту можуть відрізнятися.
Крім магазинних розпушувачів тесту, що продаються в пакетиках у вигляді пекарських порошків є і інші види розпушувачів.