Кус-кус (або кускус) - це манна крупа з твердих сортів пшениці, зібрана в гранули за допомогою борошна, традиційне блюдо в країнах Північної Африки і на Сицилії. Зараз кускус продають вже в напівготовому вигляді. Крупа проходить попередню теплову обробку парою, потім підсушується. Такий кускус досить залити на 5 хвилин окропом (бажано додати ще трохи олії і посолити) і дати постояти 5 хвилин під кришкою.
Крім високих смакових якостей, кускус має ще й цілу низку корисних властивостей:
- містить велику кількість вітамінів групи В. Зокрема вітамін В5, який відмінно підвищує тонус, бореться з депресією і синдромом хронічної втоми, допомагає при безсонні. До того ж зміцнює імунітет і покращує регенерацію клітин;
- запобігає передчасному старінню шкіри, перешкоджає посивіння волосся;
- містить велику кількість фосфору, калію, заліза і міді;
- харчові волокна в крупі нормалізують роботу шлунково - кишкового тракту;
- стабілізує водно - сольовий обмін;
- стимулює діяльність мозку, покращує пам'ять;
- калій в складі кускусу зміцнює серцевий м'яз;
- на 70% складається з вуглеводів і має середній глікемічний індекс (перетравлюється із середньою швидкістю, на відміну від порожніх вуглеводів). З цієї причини, рекомендується включати цей продукт в план харчування при схудненні;
- підвищує рівень гемоглобіну, рекомендується для вживання веганам і вегетаріанцям.